De verborgen impact



Praat over wat jij kan doen als consument. We gebruiken van alles in ons dagelijks leven. Dat zijn vaak logische dingen: spullen, eten, vervoer, een huis. Daarmee hebben we impact op de planeet, meestal met een onbedoeld bij-effect.



  • De verborgen impact

    1/3

    Wat is onze verborgen impact?

    Er zit verborgen impact in de keten, en dan niet één soort, maar diverse. Onze impact, inclusief de verborgen impact, is vier keer zo groot als we denken. En de impact van mensen uit het rijke Westen is tien keer zo groot als die van mensen uit de rest van de wereld. Als wij verduurzamen maakt dat dus veel meer uit dan je denkt. Wij als eindgebruiker bepalen uiteindelijk wat bedrijven en politiek doen, ook al lijkt onze invloed beperkt. Wij maken het bestaan van die bedrijven mogelijk door hun spullen te kopen en wij kiezen onze politici. En als wij niet willen veranderen, dan gaan zij dat al helemaal niet doen.

    2/3

    Wat zijn de gevolgen voor de planeet en onszelf?

    We brengen onszelf in de problemen met onze impact op de planeet. We hebben straks vier aardes nodig en die hebben we gewoon niet. Op dit moment doen we nog lang niet genoeg om het tij te keren, we gaan zelfs nog hard de verkeerde kant op. Onze impact is als een slang die in zijn eigen staart bijt: aantasting van milieu, klimaat en natuur heeft ingrijpende gevolgen voor onszelf. Voor de economie, voor onze gezondheid, voor de voedselvoorziening, voor huisvesting... En dat kan uiteindelijk leiden tot spanningen, conflicten en massamigratie. Het klimaatakkoord van Parijs is een stap vooruit, alleen al omdat het de ambitie hardop uitspreekt en de neuzen dezelfde kant op zet. Maar de afspraken gaan niet ver genoeg. De problemen zijn zoveel breder en ze zijn zo diepgeworteld in de hele maatschappij, dat we de transitie naar een duurzame samenleving niet aan de politiek alleen kunnen overlaten. Onze impact is slecht voor de economie, terwijl verduurzaming kansen biedt voor innovatie en nieuwe businessmodellen.

    3/3

    Hoe kunnen we het oplossen?

    Eco-neutraal leven begint met het hele impact-schaakbord. Staar je niet blind op de zichtbare problemen, maar zoek ook naar de verborgen impact in de keten, en neem alle soorten impact mee. Pak eerst de onderdelen aan met de grootste impact. Je kunt verbeteren door dingen beter, anders en minder te doen. Niet alleen thuis of in de winkel, maar ook op je werk, in de politiek of in andere rollen kun je verschil maken.


  • Hoe? BAM!

    Je kunt je impact verlagen op drie manieren: betere alternatieven kiezen, doorzoeken naar andere oplossingen en soms is een beetje minder ook fijn. Beter, Anders, Minder: BAM.

  • Duurzaam in andere rollen

    Je zou nu ook nog kunnen nadenken over je impact in andere rollen. Welke rollen heb je allemaal? Waar kun je slagkracht ontwikkelen, een verschil maken? Wat past bij jou en wat lijkt je leuk om te doen? Ook hiervoor kun je een kansenmatrix maken, of je schrijft en tekent je ideeën bij onderstaand plaatje.

  • Walk and talk

    Je hebt nu je impact in kaart gebracht en je hebt oplossingen bedacht. Je hebt onderzocht hoe je in verschillende rollen kunt bijdragen aan een duurzame wereld. Nu is het een kwestie van doen. Experimenteer, blijf nieuwsgierig en heb er vooral ook plezier in.

    En laat het ons weten.

Ongebruikte talenten zijn als zonnewijzers in de schaduw.

Een hart voor mens en natuur